Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ στρες και άγχους. Και οι δύο είναι συναισθηματικές αντιδράσεις και είναι επίσης μέρος της φυσικής αντίδρασης πάλης ή φυγής του σώματος.
Το στρες προκαλείται συνήθως από έναν εξωτερικό παράγοντα. Το έναυσμα μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, όπως μια προθεσμία εργασίας ή ένας καυγάς με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή μακροπρόθεσμα, όπως η αδυναμία για εργασία, οι διακρίσεις ή οι χρόνιες ασθένειες. Το στρες είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας όταν αυτός έρχεται αντιμέτωπος με κάτι νέο ή και απαιτητικό, όταν συμβαίνει, δηλαδή κάτι παράξενο για εμάς. Αυτό το παράξενο μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό απλά εμείς να μην μπορούμε να το δούμε γιατί δεν το έχουμε ξαναζήσει. Συνήθως, καταστάσεις που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα, μας δημιουργούν στρες. Δηλαδή, οποιαδήποτε κατάσταση που μας κάνει να θυμώνουμε, να λυπόμαστε, να ανησυχούμε, να χαιρόμαστε, κλπ, ή ακόμα και να αγχωνόμαστε, μας δημιουργεί στρες!
Συμπτώματα του Στρες:
· Ταχύτερο καρδιακός παλμός
· Ταχύτερη αναπνοή
· Ανησυχητικές σκέψεις
· Κυκλοθυμία, ευερεθιστότητα ή θυμό
· Γενική δυστυχία
· Ένα αίσθημα κατάθλιψης
· Μοναξιά
· Ναυτία
· Ζάλη
· Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Το άγχος, από την άλλη πλευρά, ορίζεται από επίμονες, υπερβολικές ανησυχίες που δεν εξαφανίζονται ακόμη και αν δεν υπάρχει στρεσογόνος παράγοντας. Το άγχος οδηγεί σε ένα σχεδόν πανομοιότυπο σύνολο συμπτωμάτων με το στρες.
Το άγχος είναι περισσότερο κοντά στο αίσθημα του φόβου. Όταν έχουμε άγχος αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί αίσθημα αδυναμίας, μία ανασφάλεια για το τι μπορεί να συμβεί και φόβο. Το άγχος συνήθως δημιουργείτε όταν μέσα μας υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας για το τι μπορεί να συμβεί, για το κατά πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα, όταν επικρατεί σύγχυση και δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ή να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα για μία κατάσταση. Το άγχος ενεργοποιεί τον άνθρωπο στο να ανταποκριθεί ή να διευκρινίσει την αντίδρασή του σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Σε έναν πρώτο βαθμό, δηλαδή, δρα κινητοποιητικά, (θετικό άγχος). Το άγχος γίνεται ανησυχητικό και χρήζει αντιμετώπισης όταν αρχίζει να παρεμβάλλεται στην καθημερινότητα του ατόμου μειώνοντας τη δραστηριότητά του και μειώνοντας δραστικά την υποκειμενική αίσθηση ευεξίας που έχει και κατ’ επέκταση τη ποιότητα της ζωής του. Επειδή λειτουργούμε κάτω από εντάσεις, σε πιεστικά χρονικά πλαίσια δεν μπορούμε πάντα εύκολα να το εντοπίσουμε έγκαιρα και συνεπώς φτάνει στην αντίληψή μας μέσα από τις εμφανείς βλαβερές επιδράσεις του, στο σώμα, στην υγεία, στον ψυχισμό, στις κοινωνικές μας σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τα όρια μας και τις αντοχές μας με το άγχος έτσι ώστε να μπορούμε να το ελέγχουμε πολύ πριν να εκδηλώσει την επίδρασή του.
Συμπτώματα του αρνητικού Άγχους
· Διαταραχή στον ύπνο
· Άλγος στην περιοχή της πλάτης, ώμου και αυχένα
· Μυαλγίες, ένταση στο μυϊκό σύστημα
· Ημικρανίες, κεφαλαλγίες
· Ενοχλήσεις στην γαστρεντερική περιοχή
· Απώλεια ή αύξηση βάρους
· Συνεχής κόπωση
· Δερματικά
· Άσθμα, δύσπνοια
· Εφίδρωση
· Υψηλή πίεση
· Ταχυπαλμίες
· Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, επιρρεπείς σε ιώσεις, κρύωμα
Ποιες είναι οι συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουμε όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε έντονο άγχος;
·Έντονος εκνευρισμός
· Μελαγχολική διάθεση
· Απώλεια μνήμης
· Έλλειψη συγκέντρωσης
· Αίσθηση ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου
· Αίσθηση ότι δεν μπορεί το μυαλό μας να σκεφτεί καθαρά
· Έντονη ανησυχία ή αίσθηση φόβου ότι θα συμβεί κάτι απρόσμενο
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να έχεις άγχος δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Υπάρχουν βαθμοί άγχους που μας βοηθούν να προειδοποιούμε για απειλές και να μας προστατεύουν από κινδύνους.
Ωστόσο, για μερικούς, το άγχος μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να το κάνουν χειρότερο.
Ακολουθούν μερικές συνήθεις συνήθειες που πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε:
-καφεΐνη
-ακανόνιστα γεύματα
-επεξεργασμένα τρόφιμα
-αφυδάτωση
-έλλειψη άσκησης
-έλλειψη ύπνου
Εάν αισθάνεστε ότι είτε το στρες είτε το άγχος επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία ή τη διάθεσή σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τί αντιμετωπίζετε και να σας παρέχει πρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης.
Στρατηγικές χαλάρωσης για διαχείριση στρες και άγχους
· ασκήσεις αναπνοής
· η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης,
· εστίαση σε μια κατευναστική λέξη, όπως «ειρήνη» ή «ηρεμία»
· ο δημιουργικός οραματισμός και ο διαλογισμός
· άσκηση γιόγκα
· μετρώντας αργά μέχρι το 10
· η ενασχόληση με ένα καινούριο χόμπι
Για την περίπτωση του άγχους η ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική για την αναγνώριση των παραγόντων που σας επηρεάζουν και επομένως σας δημιουργούν άγχος και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φόβων σας.
Γιατί είναι σημαντικό να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό;
Καθένας κουβαλάει τις δικές του φοβίες, ανασφάλειες, νοήματα σχέσεων, που έχουν να κάνουν με την προσωπική μας ιστορία. Εκτός από αυτά ζούμε σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, ειδικά η ζωή στις πόλεις. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για όλα αυτά και αντιδράει. Αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα στρες και τα παραμελήσουμε το σώμα υποφέρει. Αν τα συμπτώματα στρες δεν οφείλονται σε κάποια οργανική νόσο τότε η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση κάποιας αγχώδους διαταραχής και στην αντιμετώπισή της.
Comments